12 Nisan 2010 Pazartesi

HAYATIN RENKLERİ


Bir arkadaşımla çok populer olan bir diziye şöyle bir bakış atarken oradaki bir sahne de fikir yürüttük ikimizde. Küçük bir çocuk arkadaşı için bir balon aldı. Balonun rengi maviydi. Amannn dedik , keşke başka bir renk seçseydi. Maksat muhabbet olsun işte. Maviyi hiç sevmem. Bana buzulları, soğuğu ve donukluğu hatırlatır hep. Arkadaşım renk konusunda eleştirime katılarak oda mavinin çok soğuk bir renk olduğunu söyledi. Renkler konusunda hemen hemen herkes ayrı yorumları ve benzer açıklamaları yapar.

Gerçekte hangi renkler kimindir kime malolmuştur, yada hikayesi nedir bunu biliyormuyuz. Bunu ben yakın zamanda Ali Canip OLGUNLU’nun “ANA TANRIÇADAN HZ.MEVLANA’YA” adlı kitabında çok daha değişik bir formatta okudum.

Kitapta BEYAZ'ın Hz.Musa’nın rengi olduğu, Allah ile konuştuğu ada çevesinde belirlenen ışık demetinin yaydığı beyazlıktan dolayıdır.. der. Evlenirken beyaz gelinlik giymek, yada hayatımda yeni bir beyaz sayfa açacağım demek te iyi bir başlangıcı ifade etmiyor mu sizce de..

SİYAHIN matem rengi olduğunu herkes bilir. Antik çağda da bir kişi öldüğü zaman,o kişinin yakınları bedenlerini siyaha boyarlarmış. Günümüzde siyah yine matemi simgeliyor ama, hanımlarımız estetik ve asil görünüm açısından da siyahı tercih ediyorlar.

KIRMIZI… Evet… Bakın kırmızı için Ali Canip OLGUNLU nasıl anlatmış. “Özelliğini kan ve ateşten alır. Kan hayatın sürekliliğini sağlayan sıvıdır, ve vücudun içinde saklıdır. Bu nedenle dinler nezlinde kan, ölümsüz olan dünyayı ve dünya üzerindeki sırları sembolize eder. Cilalıtaş devrinde ölen birinin cesedi evin dışarısına bırakılırdı. Vahşi hayvanlar cesedin etini kemiklerinden ayrıştırdıktan sonra, kemikler bir araya toplanır ve kırmızıya boyanırdı. Böylece yaşam yenilenmiş olurdu. Hz. İbrahim’in rengi kırmızıdır. Ateşe atılır. Ama atıldığı yer kırmızı gül bahçesine dönüşür.

MAVİ ise Meryem Ana’nın göksel tarafını ifade eder..Yunan mitolojisinde ünlü kanatlı at (PEGASUS )kırmızı renklidir. HALİKARNAS BALIKÇISI’nın da dediği gibi Pegasus’un aslında orijinal rengi BEYAZ’dır. Ancak PEGASUS , Mobil Petrol şirketinin simgesi olduktan sonra utancından kızarmıştır)))))

Tüm arkadaşlarım için BEYAZI seçtim ben. Karbeyazı günler dileğimle...

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Kiana,

güzeldi..
Ben de yesili seciyorum..Doga ve inanci temsil ettigini düsünüyorum..

bU GÜzel katilimin icin tsk.ederim..

Altina yorum yazdim ona bakip dikkate alir misin..


SEVGILERimi birakiyorum..

Adsız dedi ki...

Problemi giderebildin mi?

düzedldiyse davet göndereyim ama mail adresini bi daha almam gereyiyor

MAVİ TUTKU dedi ki...

Hay Allah oysa Mavi en sevdiğim renklerin başındadır.:)

Adsız dedi ki...

Merhabalar Kiana, ben de beyazcıyım. Alternatifim de siyahtır. Yani ben hep siyah-beyazım. Sadeyim. Bu iki renk sadeliği temsil eder. Canlı ve şahidi olduğumbir hikayesi vardır, bu siyah-beyazın.

Bizim yörede düğünlerimizde çalgı icra eden "abdallar" olarak adlandırdığımız bir topluluk vardır. Neşet Ertaş'ın da tabi olduğu topluluktur bu. Televizyonlarda çok çıkarlar davul-zurna ekibi, ya da ince saz ekibi olarak.

Bunlar yazın düğünlerimizde çalgı icra ederek para kazanırlar. Kazandıkları para, yaz aylarında bile yetmez, yazın kazandıkları ile evlerine aldıkları eşyaları kışın satarak paraya çevirirler ve kışın geçim ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırlar.

Bir gün çarşıda Cumhuriyet meydanının çevresindeki duvarın üzerinde bohçalanmış bir televizyon ve başında da bir abdal kardeşimizin onu satmaya çalıştığını gördüm. Alıcı olan satıcı abdal kardeşimize soruyor: "televizyon renkli mi?" diye, abdal kardeşimiz de ona cevap veriyor: " yok, ağa, sade sade" diye. Buradaki "sade" satılan televizyonun siyah-beyaz olduğunu belirtmek içindir.

İşte ben de hep sade olmayı ve sade renkleri seviyorum. O da siyah-beyazdır.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

Adsız dedi ki...

Merhaba Kiana,

Hiç öyle şey olur mu? Yorumlar da bana göre, birer yazılmış blog ayarında ve seviyesinde bir katılım ve paylaşımdır. Bu yorumu beğendiğinize çok sevindim. Bu yorum da sizin renklerle ilgili bloğunuzun bir kenar süsü olsun efendim.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

Adsız dedi ki...

Merhabalar Kiana,
Sizin bloğunuzda bir de "Lazca Güzel Sözler" başlığı altında özdeyişler gördüm. Gerçekten bu Lazca'yı anlamak ve çözmek zor mudur? Yani hiç Türkçe çağrışım yapan bir kelime falan yok mudur? Merak ettim ben şimdi bu Lazca'yı.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

Adsız dedi ki...

Kiana, yuzyazar.blogspot.coma bak sonra gmailine bak.

bekliyorum en kisa zamanda kendini bloglarini tanima seronimisini.....:)

hadi kolay gele

DÜNYANIN AYAK İZLERİ


Blog Listem