13 Haziran 2010 Pazar

TÜM ARKADAŞLARIM VE ÖZELLİKLE ÖĞRETMEN ARKADAŞLARIM LÜTFEN BANA CEVAP VERİN..

2010 SBS 6 ncı sınıf Türkçe bölümü 12 nci sorunun cevabını oğlum C şıkkı olarak cevaplandırmış ancak doğru cevap B şıkkı olarak verilmiştir.. Ben de ve bu soruyu okuyan herkes doğru cevabın C şıkkı olduğunu söylediler... Burda iki şıkkında (b-c)cevabında doğru olabileceği düşünülebilir..Yanlış kabul edilen C şıkkı için tam 7 puan düşürülmüş.. Oğlum gibi başka öğrencilerinde bu soruda şıklar arasında gidip geldikleri ve ikilem yaşadıklarını düşünüyorum.. Şimdi sizlere soruyorum arkadaşlar bu sorunun doğru cevabı sizce hangi şık...


26 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Kiana,

Ben öğretmen değilim, sadece acizane anladığımı yazıyorum.

Yazarın, ilkbaharın gelişinden duyduğu mutluluğu hangi cümle daha iyi anlatmaktadır? Sorusu ile verilen cevapları bir bir eşleştirdiğinizde: "hele şükür geldi!" cümlesi, daha iyi anlatmakla eşleşiyor. "Bu, coşkunluk değil de ne?" şıkkında ise, duyulan coşkunluk anlatılmamakta, sadece coşkunluğa atıfta bulunulmakta. "hele şükür geldi!" cümlesi ise duyulan mutluluğu bizzat, birebir anlatmakta ve vurgulamakta.

Test tekniğini uygulamasına göre cevaplardaki çeldiriciler iyi kullanılmış.

Benim ki bir iddia değil, çünkü ben bu konuda uzman değilim. Bakalım diğer blşogger arkadaşlar nasıl cevap verecekler.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Öncelikle yazar yazar değil gövdeden fişkıran yapraklarmış lan kazma yapraklar dalda olur.ikincisi
bu yazardan alıntı yapan kazmalar kim,üçüncüsü kesinlikle c şıkkı doğru b şıkkının doğru olma ihtimali bile yok şükür dindar bir telafüzdür yani bahar gelmesede şükredebilir,dördüncüsü vay be memleketi ne hale sokmuşlar yazık.

Adsız dedi ki...

Merhabalar Hüseyin Bey,
Elbette yaprak dalda olur, yazarı savunduğum için değil de; dalları budanmış tek gövde kalmış bir ağacın ileride büyüyüp dal olmak üzere tek yapraklı saplar gövdeden uzamaz mı? Yazar böyle budanmış ve tek gövde kalmış ağacın gövdesinden fışkıran yaprakları anlatıyor.

Neşetuana dedi ki...

Merhaba, tesadüfen buldum blogunuzu.

b şıkkında " hele şükür geldi!" cümlesinde " hele şükür" "sonunda" anlamında kullanılmış, yani daha önce beklenilen, nihayet gelen bir durumdan dolayı oluşan sevinci belirtiyor.

b ve c sorunun cevabı olan şıklar ancak sevinçleri ünlem işareti ile vurguladığımızı ve cümlenin anlamını etraflıca incelediğimizde cevap b olarak çıkıyor.

türkçe değil yabancı dil öğretmeniyim, acizhane yorumlamak istedim.

Sevgiler.

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

ben daha metni okumadan ilk önce şıklara bakıyordum ki B şıkkını görünce, ahanda bu zihniyetin sorduğu sorunun cevabı da bu olmasın sakın dedim. Hakkaten yazınızda B şıkkının doğru cevap olarak kabul edildiği yazıyor. Yahu, OSS de bile böyle soru yok. SBS de nedir şimdi bu? Doğru cevap ABCD değil AkEpEĞe bence...

uğurböceği dedi ki...

slm.öncelikle bence soruyla zihniyet yakıştırması saçma.bu soruyu kimler hazırlıyor.herkes biliyor.olayı saptırmayalım.soruda müthiş çelişki yapılmış.bende b şıkkı dedim.ama zaten bu tip sorularla öğrenciler birbirne fark atıyo.

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

8 yıldır devam eden ve belki de bir o kadar daha devam etme ihtimali bulunan bir zihniyetin hem bürokrasi hem eğitim sistemi ve buna koşut olarak eğitmen vb üzerinde hiçbir etkisi olmadığını varsayalım. Ancak bu konumlarda çalışanların yönetici, öğretmen vb’lerin hadi diyelim “dolaylı olarak” bile iradelerinin etkilenmeyeceğini varsaymak için Mars’ta yaşıyor olmak gerekir… Bu sorular paket halinde Almanya’dan mı geliyor? Eninde sonunda bu soruları hazırlayanlar da bu eğitim sistemi ve idari/siyasi koşullar içinde etkilenmeye açık durumdalar… Hepimizin de öyle olduğu gibi. Hadi diyelim onlar etkilenmediler hazırlarken, soruları seçenler de etkilenmedi öyle mi? Ha bu durum şu andaki siyasi iktidarın özelinde bir durum da değil. Tam tersi, şoven bir yönetim olsaydı, bu durum sorulara yansımayacak mıydı? He soruları kimler hazırlıyor, belli denilmiş. Bu yüzden mi her yıl şu soruda hata var, bu soruda eksiklik var tartışmaları yaşanıyor.

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Canım!Bu ne biçim soru?Bu çocukların aklını karıştırmak için sorulmuş bir soru bence.Çocukları geleceğe hazırlıyorlar.Akıllarını şimdiden karıştırarak.
Sevgiler canım:)

Adsız dedi ki...

Merhabalar efendim,

Kızınızın dersleri nasıl, sonuç dediğiniz gibi mi oldu, yoksa bir mucize olup sonuç değişti mi?

Hoşçakalın.

Deliler Teknesi dedi ki...

Olayın ideolojik boyutundan pek anlamam... Ama "B" şıkkı daha doğru gözüküyor... Tereddüt yaşamakta haklısınız, "C" şıkkı da doğru cevap gibi gözüküyor... Ama cevap doğru, "B" yani... Selam ve sevgiler.

MAVİ TUTKU dedi ki...

İnsanı çok fazla çelişkiye sokuyor b ve c şıkları. C,de doğru gibi gözüküyor fakat dikkatle incelenince yegane mutluluk cümlesi "çok şükür" olması daha mantıklı gözüküyor.

Uzun zamandır yazmıyorsunuz iyisiniz herşey yolunda değilmi?

Adsız dedi ki...

Merhaba Kiana,

Bir müddet (özel işler nedeniyle) yazıp çizemem herhalde. Sağlıcakla kalın ve Allah'a emanet olun.

HÜRREM TAKI dedi ki...

canım benim önemli olan sağlık sıhhatin yerinde olsun.böyle keyifsiz ve tatsız ruh durumlarına hepimiz dönem dönem giriyoruz.sıcaklardan da olabilir.seni ve tarçını kocaman öpüyorum.sevgiler

HÜRREM TAKI dedi ki...

kiana cım istemeyen olmazmı hiç başta kendi akrabalarım olacak musibetler var.habire zehirlicez,atıcaz deyip duruyorlardı.ökkeş en sakinleriydi.bahçeden adımını atmazdı,asla kendi gitmiş olamaz,götürüp attılar kızımı,hissediyorum,kötü durumda.yapan varsa ALLAHINDAN BULSUN

MAVİ TUTKU dedi ki...

Hala yoksunuz ama..

MAVİ TUTKU dedi ki...

İyimisiniz? Dilerim herşey yolundadır..

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Canım ne zamandır haber alamıyorum senden.Umarım iyisindir.
Sevgilerimle:)

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Nerdesiniz bilmiyorum ama, ben yine de gelip gidip yorum yazmaya devam ediyorum Hani bir söylem vardır ya : "hayır mübarek Ramazan geldi" ama siz hala yoksunuz.

Gece sahura kalkılacak, yarın da iftar soframız var. Yüce Allah, bizleri bu mübarek aya kavuşturduğu için O'na sonsuz hamd ve senalar olsun!

Bu ayda yaptığımız ve yapacağımız tüm hayır ve hasenat ile oruçlarımızı, ibadetlerimizi ve dualarımızı indinde makbul ve kabul eylesin inşallah!

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

Sabahattin Gencal dedi ki...

“Bloglardan Seçmeler” sitesinin daha etkili ve yararlı olabilmesi için görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
İyi günler dileğiyle.
Sabahattin Gencal

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Her karşılaştığımız olumsuzluklar karşısında sabrederek ve şükrederek Cenab-ı Allah'a tevekkül etmenin yolunu da öğreten bu Mübarek Ramazan ayının tüm müslüman alemine iyilik ve güzellikler getirmesini ve iyilik ve güzelliklere vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan dilerim.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın efendim, saygılarımla.

Adsız dedi ki...

Merhabalar Kiana,

Hayır Mübarek Ramazan ayının verdiği bir rehavet var. Ben bu ayı çok seviyorum. Oruç tutmak ta hoşuma gidiyor. Belki güneşlerin altında, ya da kapalı bir mekan da olsa çalışarak oruç tutmak zor olacak ama, olsun ona da dayanabilirim.

Hayırlı Ramazanlar dilerim. Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın. Bir merhaba demek için buradaydım.

piktobet dedi ki...

selam kiana. iletinizi aldım. teşekkür ederim. okuma notlarını beğenmenize de ayrıca sevindim. ben de memnun oldum. görüşmek üzere yine. bu arada sorunun doğru yanıtı "c" bence de. sorunun ideolojik boyutunu biliyorsunuz tabi.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Şu aralar çok yoğun olduğunuzu anlayabiliyorum. Allah size kolaylıklar versin.

Adsız dedi ki...

Malumunuz yarın arefedir. Bayram süresince blog dünyasından ayrı kalırız. Bu vesileyle mübarek Ramazan Bayramınızı en içten samimi duygularla kutlar; daha nice bayramlara sevgi, barış, huzur ve saadetler içersinde sevdiklerinizle birlikte kavuşmanızı Cenab-ı Allah'tan niyaz ederim.

iyi ve güzel ne varsa, paylaşmak arzu ve ümidiyle sağlıcakla kalın.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Recep, Şaban derken Ramazan'a kavuştuk. Ramazan ayının rahmetinden, bereketinden ve mağfiretinden yeterince istifade etmeye çalıştık. Ne kazandık ancak, Allah bilir!

İyi ve güzel ne varsa, paylaşmak adına hoşçakalın.

ruşyena dedi ki...

soruda altı çizili bölümde "daha iyi" ibaresi var... yani bazı seçenekler "iyi" anlatıyorken, yanıt olarak "daha iyi" anlatan seçeneği bulmak gerek... o da B şıkkı... c şıkkı kesinlikle yanlış cevaplar arasında... çünkü o yalnızca "iyi" anlatan bir cevap... yani "daha iyi" anlatan değil...

umarım yardımcı olabilmişimdir... sevgiler.

DÜNYANIN AYAK İZLERİ


Blog Listem